Kedvenc téli ételeink - Íme 8 érv a dió rendszeres fogyasztása mellett

A hazánkban is közkedvelt dióban található tápanyagok, antioxidánsok és esszenciális zsírsavak megannyi módon védhetik egészségünket. Lássuk, hogyan teszik ezt! 

Mézeskalács házikó és dió. Kedvenc téli ételeink - Íme 8 érv a dió rendszeres fogyasztása mellett

Szinte mindannyiunknak vannak kedves emlékei a dióval kapcsolatban. Vannak, akik mosolyogva gondolnak vissza a nagymama gondosan elkészített zserbójára, és a benne található utánozhatatlan diós töltelékre. Másoknak az ünnepi ebédek és vacsorák illata elevenedik fel újra, és a jó hangulatban eltöltött közös étkezés a családi diófaasztal körül, ahol talán még egy kupica diópálinkát vagy -likőrt is kaptunk. Sokan másztak diófára gyermekként, használták a dióhéj pigmentjeit festékként, és bizony akadnak olyanok is, akik minden évben serényen (vagy olykor kevésbé lelkesen) törték a diót, ami aztán a karácsonyi bejgliben új életre kelt. 

A dió azonban nem csupán árnyékot nyújt, a kályhában ropogva melegít, és desszertjeinket ízesíti, hanem egészségünket is óvja. Ebben a bejegyzésben a dió gyógyító hatásaié a főszerep. Lássuk, mik ezek!


1. A dió kimagasló antioxidáns-tartalommal rendelkezik

Az antioxidánsok fontossága bizonyára sokak számára jól ismert. Ezek a kulcsfontosságú vegyületek védenek a szabad gyökök és az oxidatív stressz okozta károsodásoktól, óvják sejtjeinket, megelőzik és csökkentik a gyulladásokat, sőt, sokan esküsznek rá, hogy fiatal(os)ságukat is az antioxidáns vegyületekben gazdag ételek rendszeres fogyasztásának köszönhetik.

A dió magasabb antioxidánstartalommal rendelkezik, mint bármely más dióféle. Egészségvédő hatásait főként a benne található E-vitaminnak, a melatoninnak, valamint a polifenolokként is ismert növényi vegyületeknek köszönheti, melyek különösen magas koncentrációban találhatók meg a dió belső, vékony héjában.

2. A dió képes lehet megelőzni és csillapítani a gyulladásokat

A testünkben kialakult gyulladások hosszútávú fennállása számos súlyos betegség kialakulásához vezethet. Ide tartoznak például a szív- és érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, illetve különböző izom- és ízületi panaszok is. Mint ahogyan az az előző bekezdésből kiderült, a dió figyelemreméltóan gazdag antioxidáns hatású vegyületekben. Az ezek közé tartozó polifenolok, azokon belül pedig az ellagitanninok kiváltképp hatásosak a gyulladások megelőzésében és csillapításában. Ez annak köszönhető, hogy a bélben található probiotikumok, vagyis hasznos baktériumok az ellagitanninokat az úgynevezett urolitin nevű vegyületté alakítják át, mely fokozott védelmet nyújt a gyulladások kialakulásával szemben

A dióban kimagasló mennyiségben megtalálható magnézium, az arginin nevű aminosav, illetve az omega-3 esszenciális zsírsavak növényekben megtalálható formája, az ALA szintén hozzájárul a gyulladások csillapításához.

3. A dió omega-3 tartalma további figyelmet érdemel

A dió lényegesen magasabb omega-3 esszenciális zsírsavtartalommal rendelkezik, mint más diófélék. A növényi forrásokból, köztük a dióból származó omega-3 zsírsav ALA-ként (alfa-linolénsav) is ismert. Esszenciális zsírsav lévén az étrendünkből kell bevinnünk ezt a létfontosságú vegyületet, ezért a magvak és diófélék rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott. Átfogó klinikai kutatások szerint csupán egy adagnyi dió képes lehet fedezni egy átlagos felnőtt napi szükségletét az ALA zsírsavat tekintve. Ez azért rendkívül fontos, mert az omega-3 zsírsavak, így az ALA rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulási kockázatának mérsékléséhez, illetve az azokból adódó halálozások aránya is csökkenthető fogyasztásával. 

4. A dióban található vegyületek segíthetnek a magas vérnyomás csökkentésében

Érdemes több szót ejtenünk a diónak a szív- és érrendszerünk egészségére, azon belül is pedig a vérnyomásra gyakorolt hatásáról. Mint tudjuk, a magas vérnyomás a szívbetegség és a stroke egyik fő kockázati tényezője. 

Több tanulmány is vizsgálta már a dió hatását a vérnyomásra, amelyek közül néhány meglehetősen pozitív élettani eredményekről számolt be. Ezek szerint a dió fogyasztása csökkentheti a vérnyomást nem csak a magas vérnyomásban szenvedőknél, hanem stressz alatt álló, egyébként egészséges embereknél is.

Hasonló eredmények az egészséges, változatos étrend részeként fogyasztott lenmagolaj és olívaolaj esetében is megfigyelhetőek voltak, ezért ha nem jutunk elegendő dióhoz, ezen alternatívák fogyasztása éppoly kiváló lehet számunkra. A mi kedvenceink a 100%- os tisztaságú Mannavita Hidegen Sajtolt Lenmagolaj, illetve a Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj.

5. A dió fogyasztása kedvezően hathat a magas koleszterinszintre

Az LDL, vagyis a “rossz” koleszterin tartósan megemelkedett szintje összefüggésbe hozható a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának fokozott kockázatával. Tudományos vizsgálatok szerint a dió rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a koleszterinszint tartós optimalizálásához. A csupán nyolc héten át tartó napi diófogyasztásnak köszönhetően akár 5%-os csökkenést figyelhetünk meg az összkoleszterinszintben. Emellett az apolipoprotein-B is közel 6%-kal csökkenhet, ami a vérben található LDL részecskék szintjét jelzi. Ennek rendellenesen magas értékei jelentősen megnövelhetik a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ami, mint kiderült, a dió rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető.

6. A dió hozzájárulhat az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához

Magas kalóriatartalma ellenére a dió segíthet a testsúly optimalizálásában, mely részben természetes étvágycsökkentő hatásának köszönhető. Klinikai tanulmányok beszámolói szerint az egészséges és változatos étrendhez hozzáadott, napi körülbelül 50 gramm dió elfogyasztásával megtapasztalhatjuk ezen hatásokat. Csupán 5 nappal a vizsgálat kezdete után a résztvevőknél fokozott agyi aktivitást figyeltek meg az agy azon területein, melyek a csábító ételekkel szemben való ellenállásért felelősek. Ennek köszönhetően nem csak az étkezések közötti nassolás iránti vágy csökkenthető, hanem ezzel együtt a túlevés is.

7. A dió csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Néhány klinikai vizsgálat szerint a dió előző pontban említett hatása - miszerint képes csökkenteni a túlevés, illetve az azáltal okozott súlygyarapodás kockázatát - hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Mint tudjuk, a túlsúly összefüggésbe hozható a magasabb vércukorszinttel, ami a cukorbetegség egyik komoly kockázati tényezője.

Egy száz résztvevős, 2-es típusú cukorbetegséggel élőket vizsgáló tanulmány kedvező változásokról számolt be a dióolaj rendszeres fogyasztását illetően. A megfigyelés során minden résztvevő tovább fogyasztotta a cukorbetegségre alkalmazott gyógyszereit, illetve egészséges és változatos étrendet követtek, ám ezen felül napi egy evőkanál hidegen sajtolt dióolajat is fogyasztottak. Ez ugyan nem tűnik soknak, mégis átlagosan 8%-kal csökkentette a résztvevők éhgyomri vércukorszintjét

8. A dió rendszeres fogyasztásával hatékonyan fokozható az agyműködés és a koncentráció is

Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a dióban gazdagon megtalálható egészségvédő tápanyagok és vegyületek, mint például a többszörösen telítetlen zsírok, az E-vitamin, a polifenolok, illetve más antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az oxidatív stressz okozta károsodást és egyes gyulladásokat az agyban.

Egy Alzheimer-kórt vizsgáló, egereken végzett 10 hónapon át tartó tanulmány szerint a diót fogyasztó egereknél jelentős fejlődés volt megfigyelhető az idegrendszer egészségét és a kognitív funkciókat illetően. Ide tartozott például a tanulási készségek erősödése, a memória javulása, ráadásul a szorongás csökkenése is.

Noha további vizsgálatok szükségesek a dió agyműködésre gyakorolt hatását illetően, idősebb felnőtteken végzett tanulmányok a fentiekhez hasonlóan kecsegtető eredményekről számoltak be. Ezek szerint a rendszeres diófogyasztás jelentősen javíthatja az agy működését, beleértve a gyorsabb feldolgozási sebességet, a jobb memóriát, illetve a mentális rugalmasságot is.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27534138/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26882685/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24410903/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26713565/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28800093/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23076616/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500935/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21677123/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28115966/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500933/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25024344/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561616/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute