Szívbarát ételek - Milyen egészséges zsírokat és olajokat fogyasszunk szívünk védelméért?

Sokan kizárólag a halolajra hagyatkoznak, de vajon milyen más egészséges zsírokat és olajokat fogyaszthatunk még szív- és érrendszerünk védelméért? Lássuk! 

Ízletes és egészséges avokádó. Szívbarát ételek - Milyen egészséges zsírokat és olajokat fogyasszunk szívünk védelméért?

Mik azok az élelmiszerek, melyek gazdagon tartalmazzák a szívünk egészségét megőrző és fokozó vegyületeket? Mit érdemes fogyasztani, ha a szívbetegségek kialakulása kiemelt kockázatot jelent számunkra? A “Szívbarát ételek” cikksorozat alábbi bejegyzésében közkedvelt és hatékony szívbarát zsírokat és olajokat veszünk szemügyre, lássuk mik ezek!

1. Avokádó és avokádóolaj

A hazánkban is közkedvelt avokádó kiváló forrása a szív- és érrendszer egészségét támogató omega-3 és más jótékony zsíroknak. Ezek a zsírsavak hozzájárulhatnak a magas koleszterinszint csökkentéséhez, illetve a különböző szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatához is. Az avokádó emellett káliumban is gazdag, mely klinikai kutatások szerint szintén nélkülözhetetlen a szív egészségének megőrzéséhez. Egyetlen ízletes avokádó akár 1000 milligramm káliumot is biztosíthat szervezetünk számára, ami a napi szükségletünk több, mint egynegyedét is fedezheti. Kimutatták azt is, hogy 

összesen napi 4.7 gramm kálium étrendből való bevitele jelentősen mérsékelheti a magas vérnyomást, aminek következtében a stroke kockázata akár 15%- kal is csökkenhet.


2. Dió és dióolaj

A dió remek forrása a mangánnak, a magnéziumnak, a réznek és más fontos mikrotápanyagoknak is. Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a dió és a dióolaj rendszeres, a változatos étrend részeként való fogyasztása védelmet nyújthat a különböző szívbetegségek kialakulása ellen. Egy kutatás szerint a rendszeres diófogyasztás akár 16%-kal csökkentheti az LDL, vagyis a “rossz” koleszterinszintet, mérsékelheti a magas vérnyomást, ráadásul a dióban található antioxidáns vegyületek hozzájárulnak az oxidatív stressz okozta károsodások, köztük a gyulladások csillapításához is. 

3. Olívaolaj

A megannyi tápanyagban és antioxidánsban gazdag extra szűz, hidegen sajtolt olívaolaj rendszeres fogyasztása kulcsfontosságú szerepet játszhat a gyulladások megelőzésében és csillapításában, a magas vérnyomás optimalizálásában, illetve a súlyos szívbetegségek kockázatának csökkentésében is. Egy több, mint 7000, szívbetegség kockázatának kitett felnőtt részvételével végzett tanulmány szerint az olívaolaj fogyasztása átlagosan 35%-kal képes csökkenteni a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Ezen felül az olívaolaj fokozott bevitele közel 50%-kal csökkentheti a szívbetegség okozta halálozás kockázatát is.  

Gondoskodjunk róla, hogy növényi olajok fogyasztása esetén mindig prémium minőségű, hidegen sajtolt terméket válasszunk, hiszen ezek tartalmazzák legnagyobb mennyiségbena fontos egészségvédő és szívbarát vegyületeket. A Mannavita Prémium Extra Szűz Olívaolaj kiváló forrása a szív-és érrendszer egészségét védő omega esszenciális zsírsavaknak és kulcsfontosságú antioxidánsoknak is. Ezen tápanyagok megőrzése érdekében az olajat ne hevítsük, hanem használjuk salátaöntetként, sós ételekre csorgatva, vagy kis mennyiségben zabkásához, turmixokhoz adva.

Milyen további szívbarát zsírokat és olajokat ajánlott még fogyasztani?

A fentiek mellett az alábbiak is könnyedén az étrendünkbe illeszthetők:

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6826385/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24500935/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3492709/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21443487/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24886626/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute