Bélrendszer, Gyomor és Emésztés
Nyomtatás

A jótékony baktériumok szerepe a cöliákia kezelésében

Kasa Henrietta
Találatok: 757

Hogyan csillapíthatók a cöliákia tünetei prebiotikumok és probiotikumok alkalmazásával? Mit fogyasszuk ezek fokozott bevitele érdekében? Lássuk!

Egy pohár joghurt gyümölcsökkel. cöliákia

Mi az a cöliákia?

A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, amely immunválaszt vált ki a gluténre, ami a búzában, árpában és rozsban is megtalálható fehérje. A cöliákia a lakosság körülbelül 1%-át érinti, és bármely életkorban megjelenhet. Megelőzésére sajnos nincs garantált módszer, hiszen a tanulmányok szerint gyakran genetikai tényezők állnak a hátterében. Főbb tünetei közé tartoznak például a különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok, köztük a hasmenés és a puffadás, valamint a bőrkiütések, a csont- és izomfájdalmak, illetve a fáradtság is.


Hogyan kezelik hagyományosan a cöliákiát?

A cöliákia kezelését illetően az elsődleges és legfontosabb teendő a szigorú gluténmentes étrend betartása. Ez magában foglalja a glutént tartalmazó ételek mellőzését, valamint a keresztszennyeződés kerülését is. A megfelelő étrend elengedhetetlen a tünetek enyhítéséhez, a gyomor-és bélrendszer gyógyulásának elősegítéséhez, valamint a tápanyagok súlyos felszívódási zavarainak megelőzéséhez.

A hasznos baktériumok szerepe a cöliákia tüneteinek enyhítésében

Kutatások szerint a prebiotikus és probiotikus ételek rendszeres bevitele különösen fontos lehet cöliákia esetén. A gluténmentes étrend részeként segíthetnek a bélflóra egyensúlyának megőrzésében, valamint a gyakori emésztőrendszeri panaszok és a cöliákia tüneteinek enyhítésében is szerepük lehet. A következők csak néhányak azok közül az ételek közül, melyek rendszeres fogyasztásával könnyedén gondoskodhatunk a prebiotikumok és probiotikumok szintjének fokozásáról: 

Prebiotikus ételek:

A probiotikumok néhány kiváló forrása:

Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozás, a tárolás és az előkészítés befolyásolhatja ezen ételek probiotikus hatását, illetve glutént is tartalmazhatnak, így minden esetben vessünk egy pillantást az összetevők listájára és a gluténmentes jelölésre.

A szervezetben a hasznos baktériumok szintjének fokozásáról, és ezáltal a cöliákia gyakori tüneteinek csillapításáról természetesen prebiotikus és probiotikus hatású étrend-kiegészítők alkalmazásával is gondoskodhatunk.

Ajánlott termék: Mannavita Colonum Béltisztító Étrend-kiegészítő - Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, inulin, valamint számos jótékony rost és bélregeneráló összetevő is megtalálható benne.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441900/

https://examine.com/celiac-disease/

https://examine.com/supplements/Gluten/

https://examine.com/foods/gluten-free-diet/

https://examine.com/supplements/prebiotics/

https://examine.com/supplements/probiotics/

https://examine.com/categories/gut-health/

Fotó: Andrea Piacquadio

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.