10 étel, amely természetes emésztőenzimet tartalmaz

Az emésztőenzimek nélkülözhetetlenek az elfogyasztott táplálék megemésztéséhez. Nézzük, hogy mely ételekben vannak természetesen előforduló emésztőenzimek!

Az emésztőrendszer egy bonyolult rendszer, megfelelő működéséért sok szerv összehangolt munkájára van szükség. Az emésztőenzimeknek kiemelt szerepük van ebben a folyamatban, mert ők szükségesek ahhoz, hogy a tápanyagok a lehető legjobban felszívódhassanak. Ha a szervezet nem képes elegendő emésztőenzimet előállítani, akkor az élelmiszermolekulák nem emészthetők megfelelően, ez pedig emésztési zavarokhoz, például laktóz intoleranciához vezethet. A természetes emésztőenzimekben gazdag ételek fogyasztása azonban javíthatja az emésztést. Nézzük, hogy melyek azok ételek, amelyek természetes emésztőenzimeket tartalmaznak!

1.Ananász

Az ananász emésztőenzimekben gazdag trópusi gyümölcs, különösen az emésztőenzimek bromelain nevű csoportját tartalmazza. Ezek az enzimek proteázok, amelyek a fehérjéket, beleértve az aminosavakat is, építőelemeikre bontják, így segítik elő a fehérjék emésztését és felszívódását.

2.Papaya

A papaya egy másik trópusi gyümölcs, amely szintén gazdag emésztőenzimekben. Az ananászhoz hasonlóan a papaya is tartalmaz proteázokat, amelyek elősegítik a fehérjék emésztését. Azonban ezen felül tartalmaz egy másik proteázcsoportot is, amelyet papain néven ismernek. A papain úgy tisztítja a bélfalat, hogy nem károsítja a bél nyálkahártyáját. További fontos tulajdonsága, hogy az elfogyasztott hús rostjait is lebontja, tehát előkészíti azt az emésztéshez.

3.Mangó

A lédús mangó olyan emésztőenzimeket tartalmaz, mint például az amilázok, amelyek a keményítőt tartalmazó szénhidrátokat cukorrá bontják. A mangó amiláz enzimjei a gyümölcs érésekor aktívabbá válnak. Ez az oka annak, hogy a mangók ahogy érni kezd, egyre édesebb lesz.

4.Méz

A méz rengeteg hasznos vegyületet, köztük természetes emésztőenzimeket is tartalmaz. Ha ilyen céllal vásároljuk, akkor mindig győződjünk meg róla, hogy nyers mézet vásárolunk, mert a feldolgozott mézeket általában hőkezelik, és a magas hőmérséklet hatására elpusztulhatnak az értékes emésztőenzimek.


5.Banán

A banán olyan emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek az összetett szénhidrátokat, például a keményítőt, kisebb és könnyebben felszívódó cukrokra bontják. Az enzimtartalmon felül a banán kiváló rostforrás is, amely szintén támogatja az emésztés megfelelő működését.

6.Avokádó

Az avokádó rendkívül értékes gyümölcs, hiszen tele van egészséges zsírokkal, illetve alacsony a cukortartalma. Az avokádó az emésztőenzimek közül lipáz enzimet tartalmaz, amely a zsírmolekulákat kisebb zsírsavakra és glicerinre bontja. Bár a lipázt a szervezet is elő tudja állítani, az avokádó fogyasztása megkönnyítheti az emésztést a magas zsírtartalmú étkezések után.

7.Kefir

A kefir egy erjesztett tejital, amely számos emésztőenzimet tartalmaz, beleértve a lipázokat, proteázokat és laktázokat. Ezek az enzimek lebontják a zsír-, fehérje- és laktózmolekulákat.

8.Savanyú káposzta

A savanyú káposzta tulajdonképpen erjesztett káposzta. Az erjesztési folyamat emésztőenzimeket is hozzáad, ami miatt a savanyú káposzta fogyasztása nagyszerű módja az emésztőenzimek bevitelének. Az emésztőenzimek mellett a savanyú káposzta probiotikus ételnek is tekinthető, mivel egészséges bélbaktériumokat tartalmaz, amelyek javítják az emésztőrendszer egészségét és immunitását.

9.Kivi

A kivi nagyszerű forrása az emésztőenzimeknek, különösen az aktinidain nevű proteáznak, amely a fehérjék emésztését segíti. Ezen felül a kivi fogyasztása enyhítheti az olyan kellemetlen tüneteket, mint a puffadás és a székrekedés.

10.Gyömbér

A gyömbér évezredek óta a főzés és a hagyományos orvoslás része, lenyűgöző egészségügyi előnyei közül néhány az emésztőenzimeknek tulajdonítható. A gyömbér segítheti az emésztést azáltal, hogy elősegíti az élelmiszer gyorsabb mozgását az emésztőrendszeren keresztül, illetve fokozza a szervezet saját emésztőenzim-termelését.

Az itt felsorolt ételek kiváló természetes forrásai az emésztőenzimeknek. Elegendő emésztőenzim nélkül a szervezet nem képes megfelelően megemészteni az elfogyasztott élelmiszert, ami számos egészségügyi problémához, többek között ételintoleranciához is vezethet.

Ha úgy érezzük, hogy a felsorolt ételeket nem tudjuk beilleszteni a mindennapjainkba, akkor választhatunk emésztőenzimet tartalmazó étrend-kiegészítőt is.

Az ENZIMA+ például egy olyan étrend-kiegészítő, mely emésztő enzimeket és más emésztés javító gyógynövény kivonatokat tartalmaz. Elsősorban abban segít, hogy javuljon az emésztésünk hatékonysága, fokozza az enzim szintet és az enzim termelődést a gyomorban. Ajánlott puffadás, bélgázok, étel allergia, cukorbetegség, máj és epe betegségek, reflux és más emésztőrendszeri gondok esetén.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/natural-digestive-enzymes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19152478 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25705851 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18656927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25613046

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute