Hogyan védi szemünk egészségét a lutein és a zeaxantin, és hogyan fokozhatjuk bevitelüket

A lutein és a zeaxantin kulcsfontosságú szerepet játszanak szemünk egészségének megőrzésében. Lássuk, miben találhatjuk ezeket a fontos antioxidánsokat! 

Szemészeti diagnosztikai eszköz. Hogyan védi szemünk egészségét a lutein és a zeaxantin, és hogyan fokozhatjuk bevitelüket

Lutein és zeaxantin - mik is ezek?

A lutein egy, a növények által szintetizált karotinoid vegyület. A karotinoidok nem csak bizonyos növények élénk vörös, narancssárga és sárga színeiért felelősek, hanem szervezetünkre is jótékonyan hatnak. A lutein és a szerkezetileg rendkívül hasonló zeaxantin az egyedüli étkezési karotinoidok, amelyek a szem retinájában megtalálhatók. Mivel ezek a fitonutriensek főként a szem hátsó részén, a makula régióban koncentrálódnak, a luteint és a zeaxantint makulapigmenteknek is nevezik.

A makula egészségének megőrzése rendkívül fontos, hiszen a szem ezen érzékeny része  elengedhetetlen a látáshoz. Erőteljes antioxidáns hatásuknak köszönhetően a lutein és a zeaxantin önmagukban, illetve együttesen is semlegesíthetik a szabad gyököket, csökkenthetik az oxidatív stresszt, és ezek által segíthetnek megelőzni és csökkenteni a szem gyulladásait, illetve akár a látást is javíthatják. Klinikai vizsgálatok szerint ezek mellett előnyösen hathatnak egyes szembetegségekre is, köztük az életkorral összefüggő makuladegenerációra. 


Milyen jótékony hatásokat köszönhetünk a luteinnek és a zeaxantinnak?

Erőteljes antioxidánsok lévén a lutein és a zeaxantin számos módon védhetik a szervezetünk egészét, így a szemet is. Ide tartoznak például az alábbiak:

  • védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodás és az oxidatív stressz ellen
  • gyulladáscsillapító hatással rendelkeznek
  • fokozhatják a látás élességét
  • javítják a vizuális kontrasztérzékenységét
  • csökkentik a rövidlátás (myopia) kialakulásának kockázatát
  • védik a szemet a napfény által okozott károsodástól
  • védik a szemet a kék fény káros hatásaitól
  • csökkentik a szembetegségek okozta sejtvesztést és -elhalást
  • védik a koraszülötteket az úgynevezett koraszülöttek retinopátiája (ROP) hatásaitól

Hogyan vihetünk be elegendőt ezekből a nélkülözhetetlen antioxidánsokból? 

A változatos és egészséges táplálkozásnak köszönhetően szerencsére általában megfelelő mennyiségű luteint és zeaxantint viszünk be. Számos élelmiszer tartalmazza ezeket a fontos antioxidánsokat, ezek közé tartoznak például a következők:

A luteinnek és a zeaxantinnak jelenleg nincs megállapítva a napi ajánlott mennyisége, és általánosságban biztonságosnak tekinthető a nagyobb mértékű étrendi bevitel is. A zsírok javítják a lutein és a zeaxantin felszívódását, ezért ajánlott ezeket egyidejűleg fogyasztani. Állati zsírok helyett lehetőleg használjunk olívaolajat, kókuszolajat, avokádót vagy más növényi zsírforrásokat.

Milyen étrend-kiegészítőket fogyasszunk a lutein és a zeaxantin bevitelének fokozására?

Bár általában a luteint és zeaxantint tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása a legjobb módja e kulcsfontosságú antioxidánsok bevitelének, különböző egyéni tényezők, például betegségek vagy felszívódási zavarok miatt előfordulhat, hogy ezeket étrend-kiegészítők alkalmazásával kell pótolnunk. Szerencsére ma már számos készítmény közül válogathatunk, amikor a szem egészségének megőrzése a cél. Ezek közül az alábbiakra szeretnénk felhívni a figyelmet: 

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://examine.com/supplements/lutein/

https://examine.com/supplements/zeaxanthin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3705341/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21899805/

https://www.mdpi.com/2076-3921/9/11/1046

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15068825/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28425969/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute