TÉMÁK, Kategóriák

Orvosmentes javaslatok az epekő oldására

623
HOZZÁSZÓLÁS:

A koleszterinből, az epefestőanyagokból és kalciumból, az epehólyagban illetve az epevezetékben, az erre hajlamos, vagy kevésbé hajlamos embereknél, kövek képződnek. A kövek, melyek inkább kristályok, rárakódhatnak a epekonyálkahártyára, újabb és újabb rétegekben. A jelenséget nem ismerjük fel addig, amíg az epekő nem idéz elő fájdalmakat.

A betegség tünetei

Keményebb esetben, hányással járó, heves görcsök formájában jelentkezik, gyengébb esetben a hasüreg felső részének enyhe érzékenységével jár. Gyakori epegörcsök esetén sokszor műtéttel lehet csak eltávolítani az epeköveket, rosszabb esetben az epehólyaggal együtt. Rostanyagokban gazdag, zsírszegény táplálkozással megállítható a kövek növekedése.

Hasznos tanácsok a panaszok ellen

A megfelelő táplálkozás eredményeként, az epekő nem lesz kisebb, viszont kisebb darabok eltávozhatnak a szervezetből. Az epekővel rendelkező beteg, fogyasszon minél több keményítőtartalmú ételt, mint a kenyér, vagy a rizs, illetve gyümölcsöket, zöldségeket, melyek rostokban gazdagok.

Ne éheztessük ki a szervezetet, együnk kevesebb finomított ételt, a rohamok elkerülése érdekében ne fogyasszunk zsíros ételeket. 700 nő közreműködésével lefolytatott kutatás kimutatta, hogy a húst fogyasztók esetében, az epekőre való hajlandóság, 2x nagyobb, mint a vegetáriánusoknál, mivel kevés keményítőt tartalmazó ételt fogyasztanak, az átlagtól nagyobb mennyiségű zsír mellett.
Az elhízást gyakran követi a kő megjelenése az epében, a férfiaknál fele akkora a valószínűsége mint a nőknél, statisztikák szerint a 40 év feletti hölgyek 10%-a epeköves.

Földitömjén

Az ernyős virágzatú növény, nemcsak jó epehajtó, hanem vese-és epekőoldó hatással is rendelkezik. Emellett görcsoldó és vizeletelhajtó. A földitömjénnek, használható a virágos-leveles felső része, de a gyökere is. Ez utóbbi hatásosabb. A megszárított gyökérből 1 liter vízben 6-7 lereszelt csipetnyit felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényit. A földitömjén hatóanyagai: illóolaj, umbelliferon, gyanta, pimpinellin, azulén,cseranyag, keményítő, fehérje és szaponin.

Bojtorján, keserűlapu

A bojtorján nagyon jó epehajtó, kerítések mellett, kertek környékén, fasorok alján, parlagon hagyott területeken, televényes helyeken termő gyógynövény. Mindezek mellett a vese és epekövet is oldja, izzasztó és vízelhajtó. Epehajtónak,1 liter vízben a megszárított gyökerekből 6-7 csipet reszeléket főzzünk fel. Naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. A növénynek leginkább a gyökere hatásos, de a levél is felhasználható. A bojtorján hatóanyaga: cseranyag, gyanta, illóolaj, sztereinek, inzulin, cukor, nyálka, zsír, szerves savak és keserű-anyag.

Zab

Régen azt mondták, hogy a zabszem vagy a zabszalma teája hajtja a vesekövet/epekövet. A népi gyógyászatban félmaréknyi zabszemet, csutak zabszalmát felforraltak 3 liter vízben. Naponként kétszer kell fogyasztani belőle 2 dl-t alkalmanként. A kettőt együtt is felfőzhetjük, még egyszer annyi vízben.

Porcsinfű, porcfű

Szárazabb réteken, földutak mentén és taposott helye előforduló porcsinfű, vesekőhajtó növény. A megszárított leveles hajtásokból 1 liter vízben, 8-9 csipetnyit főzzünk meg. Naponta 2-3 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényit. Jó bél- és légcsőhurutra egyaránt. A porcsinfű hatóanyagai: C-vitamin, kovasav, cseranyag, gyanta, viasz, nyálka, zsír, cukor illóolaj, antrakinon származékok, kvercetin glikozid.

Berkenye

A főleg hegyvidéki fenyvesekben, tölgyesekben, cserjésekben bükkösökben és tisztásokon élő berkenye cserje, megszárított terméséből főzött tea. Igen jó vesekő és húgyúti megbetegedések ellen is. 5-6 megszárított szemet 1 liter vízben főzzünk meg magvastól 3-4 percig. Naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A bekernye hatóanyagai: szorbinsav, almasav, szorbit, cseranyag, , C-vitamin, pektin, karctin.

Katángkóró, katáng, katlankóró

Epebetegségekre katángkóróból is főztek teát. A megszárított virágos-leveles szárból kb. 6-7 csipetnyit főztek fel1 liter vízben; aztán naponta 3-4 alkalommal fogyasztanak belőle egy teásbögrényit. Javítja az étvágyat, az emésztést és gyógyítja a májat, a magas vérnyomást is. A növény hatóanyagai: fruktóz, inulin, intibin, pentozán, laktucerol, gyanta, kolin, cianidin származékok, cikoriin keserűanyag.

Iringó, mezei iringó, ördögszekér

A virágos növényből vagy gyökereiből vese és hólyagbántalmak esetén vizelethajtóul készíthetünk teát. Jó epekő ellen is. A megszárított, összevagdalt, virágos-leveles növényből 5-6 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben és naponta 4-5 alkalommal fogyaszt juk 1,5-2 dl-jével. Az iringó hatóanyagai: szaponin, egy alkaloida, cseranyag és nyomokban illóolaj.

Fecskefű

A máj és epebajoknál, mint a májduzzadás és az epekő, sikeresen alkalmazott gyógynövény, melynek nedve egyébként még oldó hatással van az altesti nyirokmirigyekre is. A bélnyálkahártya máj, hasnyálmirigyek és vese kiválasztását fokozza, köszvénynél, reumánál valamint bőrkiütésnél kiváló eredményt érünk el vele.

Lestyán

Vastag gyökerű, bokros növény, melyet már évszázadokkal ezelőtt is használtunk. Legfontosabb tulajdonsága a vizelethajtás és az, hogy könnyíti az ödémától elnehezült végtagokon. A lestyán oldja a vese és epekövet egyaránt.

Epekő esetén tilos fogyasztani:

Zsírban sült ételek, zsíros fogások, elhízás.

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]