Diéta, Ételek, Receptek
Nyomtatás

Ajánlott, illetve kerülendő ételek hemokromatózis esetén

Kasa Henrietta
Találatok: 6700

Hemokromatózis esetén a szervezetben rendellenesen sok vas gyülemlik fel. A betegség hatékony kezelésére és a szövődmények elkerülésére megfelelő étrendre van szükség. 

Teázó nő és férfi. Ajánlott, illetve kerülendő ételek hemokromatózis esetén

A hemokromatózis következtében felgyülemlett vas olyan létfontosságú szervekben rakódhat le, mint például a máj, a szív és a hasnyálmirigy, ráadásul hosszú távon jelentős oxidatív stresszt és visszafordíthatatlan szövet- és szervkárosodást is okozhat. A hemokromatózisban szenvedők számára azonban - orvosi felügyelettel - számos természetes módszer bevethető a szervezet rendellenesen magas vasszintjének csökkentésére. Ezek egyike az étrend módosítása. Lássuk, milyen ételeket ajánlott kerülni és fogyasztani! 


Hemokromatózis esetén kerülendő élelmiszerek

Vörös húsok

A vörös húsok a könnyen felszívódó, úgynevezett “hem” vas gazdag forrásai. A vöröshúsok fogyasztását ezért csökkentsük minimálisra, és fogyasszuk azokat a vas felszívódását gátló élelmiszerekkel. 

Alkohol

A hemokromatózissal együttjáró vastúlterheléshez hasonlóan az alkoholfogyasztás is okozhat májkárosodást, ezért alkoholt csak mérsékelten, vagy egyáltalán ne fogyasszunk!

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok

Egyes vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek, illetve az azokat tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása nem ajánlott hemokromatózis esetén. Ezek a következők:

Fontos megemlíteni, hogy a C-vitamint, A-vitamint, vasat, és más tápanyagokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök az úgynevezett “nem hem” vagy “nonhem” vasat tartalmazzák, melynek biológiai hasznosulása jelentősen alacsonyabb a húsokban és a koncentrált étrend-kiegészítőkben megtalálható “hem” vas hasznosulásánál. Ennek következtében ezek fogyasztása általában kevesebb kockázattal jár.

Hemokromatózis esetén ajánlott élelmiszerek

Zöldségek és gyümölcsök

A hemokromatózis esetén felgyülemlett vas növeli az oxidatív stresszt és a szabad gyökök aktivitását, ami súlyosan károsíthatja DNS-ünket. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök és zöldségek védik szervezetünket az oxidatív stressz okozta károktól a bennük található természetes vegyületeknek köszönhetően.

Egyes gabonák és hüvelyesek

A gabonák és a hüvelyesek fitinsavat és más vasfelszívódást gátló anyagokat tartalmaznak. A hemokromatózisban szenvedőknek ez különösen előnyös, hiszen a fitinsav segíthet megakadályozni a vastúlterhelést.

Tojás (mértékkel)

Annak ellenére, hogy a tojás gazdag “hem” vasban, a tojássárgájában található foszfoprotein, az úgynevezett phosvitin gátolhatja a vas felszívódását.

Sovány húsok, halak

A vöröshúsokkal ellentétben az alacsonyabb vastartalmú pulyka, a csirke, vagy tonhal alacsony vastartalmuknak köszönhetően biztonságosabb választásnak bizonyulnak.

Tea és kávé

A tea és a kávé gazdag olyan polifenol vegyületekben, mint például a csersavakként is ismert tanninok. Ezek jelentősen gátolják a vas felszívódását, így rendszeres fogyasztásuk előnyös lehet hemokromatózis esetén. Válasszunk természetes, adalékanyagoktól mentes kávét, zöld teát, fekete teát, vagy akár mate teát, mint például az antioxidánsokban gazdag Cruz de Malta Mate Tea.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29620054/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32080859/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron

https://www.sciencedirect.com/topics/phosvitin

https://academic.oup.com/ajcn/article/91/5

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.