Melyik a legegészségesebb alma?

Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Így szól a régi mondás. De vajon melyik a legegészségesebb alma? Cikkünkből kiderül!

Biztos vagyok benne, hogy sokan hallották már az előbb említett régi mondást. Az, hogy tudományosan mennyire megalapozott ez a kijelentés, nehéz lenne megmondani. Abban azonban a legtöbb szakember egyetért, hogy az alma rendkívül egészséges, ugyanis gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és polifenolokban. A polifenolok olyan antioxidáns vegyületek, amelyeks számos egészségügyi előnyük mellett segíthetnek megelőzni a rákot, a gyulladásokat, a szívbetegségeket és a súlygyarapodást.

Mai cikkünkben azt járjuk körül, hogy a sokféle almafajta közül melyek azok, amelyek kiérdemelnék a legegészségesebb jelzőt. Nézzük!

1. Red Delicious

Amikor ránézünk egy Red Delicious almára, akkor olyan érzésünk támad, hogy erről mintázták a mesékben és a festményeken látható pirospozsgás, ragyogó almákat. A kutatások szerint a vörös héjú alma több antocianidint tartalmaz, mint más fajták. Az antocianidinek tulajdonképpen a polifenolok közé tartozó antioxidánsok, amelyek a gyümölcsök és zöldségek vörös, kék és lila árnyalatokért felelős pigmentjeit adják.

Az antocianidinek mellett a Red Delicious alma nagy mennyiségben tartalmaz epikatechin nevű polifenolokat, flavonoidokat, flavonolokat és phloridzint.

Különböző tanulmányok során a szakemberek azt figyelték meg, hogy az alma héjában található a legtöbb antioxidáns. Sokkal több, mint az alma húsában.

A sok polifenol mellett a Red Delicious fajta legalább 28 további bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek mindegyike hozzájárul az alma egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásához.

Egy tanulmány, amely öt Pakisztánban termesztett almafajta, köztük a Kashmiri Amri, a Sky Spur, a Kala Kulu, a Golden Delicious és a Red Delicious ásványianyag-tartalmát hasonlította össze, megállapította, hogy a Red Delicious tartalmazta a legtöbb kalciumot mind a héjában, mind pedig a húsában. Mindez azért fontos számunkra, mert a kalcium a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetünkben. Támogatja csontjainkat és a fogainkat, miközben szabályozza az ideg- és izomműködésünket.

2. Granny Smith – a zöldalma

A Granny Smith fajtájú almát nálunk zöldalmának vagy savanyú almának is nevezik. Élénk zöld színéről és fanyar ízéről könnyen felismerhető. Bár a kutatások bebizonyították, hogy ez az almafajta nem tartalmaz antocianidint, ennek ellenére számos pozitív élettani hatással rendelkezik. Ezek közül az egyik legjelentősebb a bélmikrobiótára, vagyis a bélflórára való hatás.

A Granny Smith almából származó rostok ugyanis, a kutatási eredmények alapján, elhízott egerekben módosíthatják a bélmikrobióta profilját úgy, hogy az hasonlítson a sovány egerekére, ami hatással lehet a súlykontrollra.


3. Golden Delicious

Ahogy a neve is sugallja, a Golden Delicious alma nem vörös, hanem sárga héjú, ami a benne lévő karotinoidoknak köszönhető. A karotinoidok, a polifelonokhoz hasonlóan, rendkívül értékes antioxidánsok, amelyek segíthetnek megőrizni a szem egészségét, illetve jótékony hatással lehetnek a szív- és érrendszerre, valamint az agyműködésre.

Több kutatás is igazolta, hogy a Golden Delicious fajta héja és húsa is tartalmaz vasat, cinket és káliumot, így segíthet megelőzni a káliumhiány miatt kialakuló izomrángásokat, izomgörcsöket és szabálytalan szívverést.

4. Fuji

A Fuji egy rendkívül népszerű almafajta. Sokan azért kedvelik ezt a sárga és piros héjú gyümölcsöt, mert édes ízű, lédús és ropogós állagú. Egyes tanulmányok szerint a Fuji alma tartalmazza a legtöbb polifenolt. Egy állatkísérlet például megállapította, hogy a Fuji almából származó polifenolok segíthetnek megelőzni a szív- és májkárosodást úgy, hogy a vér koleszterinszintjét csökkentik, valamint a májenzim-markereket javítják.

Egy kémcsőben végzett vizsgálat azt is kimutatta, hogy a Fuji alma kivonata hatással volt a májsejtekre, javította a glükóz-anyagcserét. Ez azt sugallja, hogy a Fuji alma javíthatja az inzulinrezisztenciát, amely a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges tünete. Bár a vizsgálati eredmények bizakodásra adnak okot, a szakértők további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.

5. Gála

A Gála egy másik népszerű almafajta, hiszen ez is rendkívül ízletes és édes. Kutatások során megfigyelték, hogy a Gála alma szintén sok polifenolt tartalmaz, így segítségünkre lehet a szív- és érrendszerünk védelmében.

Egy 6 hetes, 46 ember bevonásával végzett vizsgálat során azt figyelték meg, hogy napi három Gála alma elfogyasztása csökkentette az elhízással összefüggő gyulladást, amely közvetlenül összefügg a szívbetegségek fokozott kockázatával is.

Egy 13 napos egereken végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a Gála almalé jelentősen csökkentette a teljes koleszterin-, triglicerid- és LDL (rossz) koleszterinszintet, miközben növelte a HDL (jó) koleszterinszintet.

A szakértők a Gála alma esetében is megjegyzik, hogy bár a vizsgálati eredmények bizakodásra adnak okot, a pontos adatokhoz további kutatásokra van szükség.

Bármelyik fajtát is választjuk, csak jót tehetünk szervezetünkkel, ugyanis az alma tele van értékes rostokkal, tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel. Sokféleképpen felhasználhatók, könnyedén beilleszthetők az étrendünkbe, így a mindennapi fogyasztásuk egyáltalán nem okoz gondot. Váltogassuk az egyes fajtákat ízlésünknek megfelelően. Ha valamilyen édességre vágyunk, akkor válasszuk a Fujit vagy a Gálát, ha pedig inkább valamilyen koktélt vagy limonádét készítenénk, akkor a Granny Smith lesz a jó választás.

Forrás: 
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-the-healthiest-apple 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7571092/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33397106/ 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute