Hisztamin intolerancia – Mit is kell tudnunk róla valójában?

A hisztamin intolerancia nem összekeverendő az érzékenységgel. Cikkünkből kiderül, hogy mit is értünk alatta pontosan!

A hisztamin intolerancia nem azt jelenti, hogy érzékenyek vagyunk a hisztaminra, hanem azt, hogy túl sok termelődik belőle a szervezetünkben.

A hisztaminnak több fontos funkciója is van, többek között jelentős szerepe van az idegrendeszeri jelátvitelben, az emésztést segítő gyomorsav termelődésében, valamint fertőzések és allergiás reakciók esetén a megfelelő immunválasz kialakulásában. Ha szervezetünkben a hisztamin szintje valamilyen oknál fogva túl magasra emelkedik, esetleg nem tud megfelelően lebomlani, hisztamin intoleranciáról beszélünk.

Hisztamin intolerancia tünetei

A szakorvosok szerint az alábbi tünetek jelezhetik a hisztamin intoleranciát:

  • fejfájás vagy migrén
  • orrdugulás vagy arcüregi problémák
  • fáradtság
  • csalánkiütés
  • emésztési problémák
  • szabálytalan menstruációs ciklus
  • hányinger
  • hányás

Súlyosabb esetben hasi görcsöt, szöveti duzzanatot, magas vérnyomást, szabálytalan szívverést, szorongást, a testhőmérséklet szabályozásának nehézségeit, valamint szédülést is tapasztalhatunk.


Szervezetünkben a deamino-oxidáz enzim (DAO) felelős a hisztamin lebontásáért. Ha az enzim hiányzik vagy a működésében zavar lép fel, akkor a lebomlás jelentősen lelassul, és a hisztamin felszaporodik.

A DAO enzim szintjét befolyásolhatják:

  • egyes gyógyszerek, amelyek gátolják az enzim megfelelő működését
  • gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, például irritábilis bél szindróma, bélgyulladás
  • hisztaminban gazdag élelmiszerek, amelyek zavart okoznak az enzim működésében

Hisztaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • alkohol és egyéb erjesztett italok
  • fermentált élelmiszerek és tejtermékek, például joghurt és savanyú káposzta
  • aszalt gyümölcsök
  • avokádó
  • padlizsán
  • spenót
  • feldolgozott vagy füstölt húsok
  • kagylófélék
  • érlelt sajt

Mindezeken felül bizonyos baktériumok túlszaporodása is olyan tényező lehet, amely felelőssé tehető a hisztamin intolerancia kialakulásáért.

A DAO enzim termelődését a következő ételek blokkolhatják:

  • alkohol
  • fekete tea
  • mate tea
  • zöld tea
  • energiaitalok

Milyen étrendet kövessünk hisztamin intolerancia esetén?

Sajnos olyan, hogy hisztaminmentes diéta, nem létezik. Helyette azonban odafigyelhetünk arra, hogy olyan alacsony hisztamin-tartalmú ételeket fogyasszunk, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Ilyenek a friss hús- vagy halfélék, a tojás, a gluténmentes gabonák (quinoa és rizs), a tejtermékhelyettesítők, az olívaolaj és a friss zöldségek. Érdemes azonban kerülni a paradicsomot, az avokádót, a spenótot és a padlizsánt.

Amennyiben felmerül a hisztamin intolerancia gyanúja, a szakorvos egy speciális diétát javasolhat. A 14-30 napig tartó eliminációs diéta célja, hogy eltávolítsunk minden olyan élelmiszert az étrendünkből, amelyek magas hisztamin-tartalmúak. A diéta után, a szakorvos segítségével és felügyeletével fokozatosan visszaemelhetjük ezeket az ételeket az étrendünkbe.

Nagyon fontos, hogy a hisztamin intoleranciát nem szabad önállóan diagnosztizálni, mivel a tünetek hasonlóak lehetnek más allergénekhez, rendellenességekhez vagy fertőzésekhez. Ha úgy gondoljuk, hogy érintettek vagyunk, akkor mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal.

Forrás:
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance  
https://www.histamineintolerance.org.uk/about/first-steps/ 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute