Crohn-diéta: ajánlott és kerülendő ételek listája

A Crohn-betegség egy elhúzódó, lassan gyógyuló betegség, azonban helyes étkezéssel csökkenthetjük vagy akár meg is szüntethetjük a kínzó tüneteket.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer gyulladását jelenti. Az emésztőrendszer bármely részét érintheti, mégis a leggyakrabban a vastag- és a vékonybélnél okoz problémát. A betegség nem csupán az emésztőrendszerre jelent veszélyt, hanem hosszú távú következményei is lehetnek.

A Crohn-betegség tünetei a következők lehetnek:

  • hosszú időn keresztül fennálló vizes, híg széklet, amely akár naponta többször is jelentkezhet
  • általában a has jobb oldalán jelentkező fájdalomérzet
  • erős, visszatérő fáradtságérzet
  • vérző végbél
  • súlyvesztés, amely elsősorban a tápanyaghiány felszívódási zavara miatt alakul ki
  • görcs a gyomorban, különösen étkezés után
  • bőrpanaszok
  • láz
  • vérszegénység

A Crohn-betegséget krónikus betegségként tartják számon, ami röviden azt jelenti, hogy hosszan elhúzódik, sok esetben nem gyógyítható, de megfelelő étkezési szokások kialakításával a tünetek enyhíthetők, illetve esetenként meg is szüntethetők.

Étrendi javaslatok Crohn-betegség esetére

Mielőtt felsorolnánk, hogy milyen ételek ajánlottak és melyek a kerülendők Crohn-betegség esetén, fontos, hogy megemlítsük az ételek készítésének módját is. Ugyanis nem csupán maga az étel okozhat problémát, hanem az is, ahogy készítjük. Amennyiben fennáll a Crohn-betegség gyanúja, vagy már megtörtént a betegség diagnosztizálása, érdemes előtérbe helyezni a párolást, a főzést, a gőzölést, a grillezést, a roston sütést, illetve a sütőpapír és a sütőzacskó használatát, mert ezekkel az eljárásokkal kímélőbb ételek készíthetők.

Mivel a Crohn-betegség során a táplálék felszívódása nem megfelelő, ezért ahelyett, hogy napi 1-2 nagy étkezést folytatnánk, válasszuk a többször és kevesebb mennyiségű étel elfogyasztását.

A legújabb étrendi ajánlások között első helyen szerepelnek a teljes kiőrlésű gabonák. Sok esetben ezekkel megelőzhető a Crohn-betegség, azonban ha mégis fellép a gyulladás, akkor a szakemberek javasolják az ilyen típusú ételek mennyiségének csökkentését. Helyette alacsony rosttartalmú étrendet javasolnak.

A Crohn-diéta lényege

A Crohn-diéta lényege a gyulladás csökkentése, valamint az emésztőrendszer tehermentesítése. Ennek érdekében a szakemberek az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg.

Ajánlott ételek

  • sovány húsok, felvágottak
  • sovány sajtok
  • savanyított tejtermékek
  • hal, kagylófélék
  • tofu és szójatermékek
  • csökkentett zsírtartalmú margarin

A gyümölcsök közül ajánlott az alma, az őszibarack, a sárgabarack, a meggy, a nektarin és a banán. Bár sok gyümölcs tartalmaz nehezen emészthető rostot, ezért érdemes megfontolni, hogy főzve vagy párolva fogyasszuk őket. Figyeljünk oda, hogy ne pároljuk őket sokáig, mert a hő hatására sérülhetnek az értékes összetevők is.

Zöldségek közül válasszuk a burgonyát, a zellert, a sárgarépát, a fehérrépát, a fejes salátát, a tököt, a padlizsánt, a sütőtököt és a patiszont.

Az ételek elkészítéséhez érdemes megválogatni a fűszereket is. A szakemberek javasolják a kaprot, az őrölt köményt, a petrezselymet, a babérlevelet, a szegfűszeget, a fahéjat, a majoránnát, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát.

Ezektől az ajánlásoktól természetesen el lehet térni, hiszen a Crohn-betegség sajátossága, hogy míg az egyik ételt valaki panasz nélkül el tudja fogyasztani, addig ugyanaz az étel egy másik betegnél súlyos problémákat okoz. Egy táplálkozási napló vezetésével megfigyelhetjük, hogy melyik ételcsoportra hogy reagál a szervezetünk, így könnyebben felismerhetjük, hogy nekünk mely alapanyagok okoznak problémát.


Kerülendő ételek

Crohn-betegség esetén érdemes elkerülni az alábbi ételeket:

  • zsíros húsok, felvágottak és kolbászfélék
  • füstölt, pácolt ételek
  • penészes sajtok
  • állati eredetű zsiradékok

Zöldségek és gyümölcsök közül kerülendők:

  • káposztafélék
  • kukorica
  • karfiol, karalábé
  • hagyma, fokhagyma
  • paradicsom, paprika, uborka, retek, cékla
  • hüvelyesek
  • apró magvas gyümölcsök

Mindezeken felül ha érintettek vagyunk, akkor kerüljük az olajos magvakat, a zsíros, kelt tésztákat, péksüteményeket, a magas rosttartalmú kenyereket, tejszínes-vajas krémmel töltött desszerteket és a csokoládét.

Minden olyan összetevő, amely valamilyen formában irritálhatja a gyomrot, kerülendő a Crohn-diéta alatt. Ide tartoznak például a csípős fűszerek is, mint a chilli, a curry, a csípős paprika, a bors, a mustár és a torma.

A hidratáltság rendkívül fontos ennél a betegségnél, ugyanis a kiszáradásnak súlyos következményei lehetnek. Az italok közül kerüljük a túl sok cukrot tartalmazó üdítőket, a kávét, a fekete teát, az alkoholt, valamint a szénsavas termékeket. Helyettük válasszunk tiszta vizet, valamint koffeinmentes gyógyteákat.

Az ételek elkészítési módját itt is vegyük figyelembe. Korábban már volt szó arról, hogy Crohn-betegség esetén helyezzük előtérbe a párolást és a főzést, de azért itt is kihangsúlyozom, hogy a gyulladások csökkentése érdekében mellőzzük a bő olajban, zsírban készült ételek fogyasztását, mert ezek a tüneteket erősíthetik, valamint plusz terhelést jelentenek az emésztőrendszer számára.

Bár az étkezés átalakítása sokat javíthat az állapotunkon, önmagában nem oldja meg a problémát, ezért rendkívül fontos, hogy ha fennáll a Crohn-betegség gyanúja, akkor mindenképpen konzultáljunk háziorvosunkkal, és kövessük az ő tanácsait. Bármilyen egyéb gyógymódról hallunk vagy olvasunk, mielőtt belevágnánk, egyeztessünk kezelőorvosunkkal, hogy az ő általa javasolt kezelést nem befolyásolja-e negatívan.

Forrás:
https://www.healthline.com/health/crohns-disease/nutrition-guide
https://www.healthline.com/health/inflammatory-bowel-disease 
http://www.crohnscolitisfoundation.org/resources/diet-nutrition-ibd-2013.pdf
http://www.thepermanentejournal.org/issues/2015/winter/5802-crohns-disease.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25719528
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/dairy-free-dinner-recipes

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 853 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute