Miért fontos szervezetünk számára a foszfor, és hogyan vihetünk be belőle eleget?

A foszfor számos alapvető feladatot lát el szervezetünkben, mégis viszonylag kevés szó esik a fontosságáról. Tudjunk meg többet a szerepéről és leggazdagabb forrásairól! 

Foszforban gazdag gránátalma. Miért fontos szervezetünk számára a foszfor, és hogyan vihetünk be belőle eleget?

Mi az a foszfor?

A foszfor az egyik legbőségesebb ásványi anyag a szervezetben, mely számos alapvető testi funkció lebonyolításához szükséges. Szerencsére a változatos és egészséges, teljes értékű ételeken alapuló étrendnek köszönhetően képesek vagyunk fedezni szervezetünk foszforszükségletét, így a hiánybetegség kockázata viszonylag alacsony. Azonban az alkoholfüggőség, a cukorbetegség, vagy egyes gyógyszerek rendszeres alkalmazása előidézhetik a foszfor szintjének rendellenes csökkenését. Beszámolók szerint ritkán ugyan, de előfordulhat foszforfelesleg is, mely mögött például a túl alacsony kalciumbevitel, vagy akár vesebetegség is állhat. Mind a túl magas, mind pedig a túl alacsony foszforszint vezethet egészségügyi panaszok, vagy komolyabb betegségek kialakulásához. Ezek közé tartozik például az állandó fáradtság, az ízületi fájdalmak, illetve egyes szívbetegségek is.


Milyen kulcsfontosságú testi folyamatok lebonyolításához elengedhetetlen a foszfor?

Ugyan a foszforról sokkal kevesebb szó esik, mint például a kalciumról vagy a magnéziumról, fontossága nem elhanyagolható. Hogy miért elengedhetetlen a szervezetünk számára? A foszfor többek között:

  • hozzájárul a csontok, a fogak és az izmok erősítéséhez és egészségének megőrzéséhez
  • szerepet játszik az energiatermelésben, az energia tárolásában, valamint az energiaszint szabályozásában
  • védi a szív egészségét, és fontos a szívverés szabályozásához
  • alapvető a sejtek és szövetek előállításához, valamint azok általános egészségének megőrzéséhez és regenerálásához
  • elengedhetetlen a DNS és az RNS előállításához
  • segít az ideális szinten tartani és megfelelően hasznosítani az olyan kulcsfontosságú tápanyagokat, mint például a B-vitaminok, a cink, a D-vitamin, és a magnézium
  • elősegíti a megfelelő veseműködést
  • óvja az idegrendszer egészségét

Mely ételek gazdagok foszforban?

Szerencsére a legtöbb teljes értékű élelmiszer tartalmaz foszfort, így ha változatosan étkezünk, valószínű, hogy elegendőt viszünk be belőle. Kimutatták, hogy a fehérjében és kalciumban is gazdag ételek, mint például a tejtermékek jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak foszfort, de ezek mellett a következők is kiváló forrásnak bizonyulnak:

Igény szerint a foszfor bevitelére étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk, mint például a következők:

A foszfor és más kulcsfontosságú tápanyagok, köztük a vas és a kalcium felszívódását elősegíthetjük B-vitaminokban is gazdag virágpor, például Mannavita Nyers Vegyes Virágpor, valamint a D-vitamin, mint például a Mannavita Manna-D rendszeres bevitelével. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Foszforhiány, illetve foszforfelesleg gyanúja, valamint hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó tünetek esetén forduljunk orvoshoz! A foszfortúladagolás, vagy az esetleges gyógyszermellékhatások és szövődmények elkerülése érdekében ügyeljünk a változatos, természetes ételeken alapuló táplálkozásra.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4642415/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34112356/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22646125/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093346/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15630224/

Fotó: Anna Nekrashevich

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute