Miért fontos a réz számunkra?
A réz nélkülözhetetlen tápanyag, fontos szerep van a csontok és az erek megerősítésében, illetve az idegek megfelelő működésében. A szervezetünk folyamatosan használja, raktározni azonban nem képes belőle, ezért nekünk kell gondoskodni a folyamatos bevitelről. Ezt megtehetjük magas réztartalmú ételek, illetve étrendkiegészítők fogyasztásával.
A réz szerepe:
- támogatja az egészséges anyagcserét
- ellátja a testet energiával
- hozzájárul az agy megfelelő működéséhez
- csökkentheti az ízületi gyulladás tüneteit
- hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez
- segít az egészséges csontszerkezet felépítésében és fenntartásában
- támogatja a megfelelő fejlődést és növekedést
- fenntartja a pajzsmirigy aktivitásának egyensúlyát
- segít megelőzni a vérszegénységet, illetve a vashiányt
- támogatja a haj, a bőr és a szem egészségét
Rézhiány tünetei
A rézhiány leggyakoribb tünete az fehérvérsejtek alacsony szintje, a vérszegénység, a csontritkulás és a normálnál kevesebb pigmenttel rendelkező haj. Ezen felül alacsony rézszint esetén megnőhet az ízületi gyulladás kockázata, valamint jellemző lehet az idő előtti öregedés és a hormonális probléma.
A rézhiány szerencsére nem túl gyakori probléma. Elsősorban azokon a területeken jellemző, ahol az emberek alultápláltak és rézben szegény ételeket fogyasztanak. A rézhiány lehet genetikai eredetű, de okozhatja felszívódási zavar vagy túlzott cinkbevitel is. A réz felszívódását ronthatja a túl sok vasfogyasztás, ami általában a túlzásba vitt étrendkiegészítők szedésével van összefüggésben.
A rézhiány kialakulhat emésztőrendszeri problémákban szenvedőknél is, illetve problémát okozhatnak a hosszú időn keresztül szedett fogamzásgátló készítmények, mert felboríthatják a szervezet rézegyensúlyát.
Mindezeken felül a rézhiány tünetei az alábbiak szerint foglalhatók össze:
- vérszegénység
- csont rendellenességek
- csontritkulás
- rézhiányos neuropathia
- alacsony fehérvérsejtek száma (neutropenia)
- fokozott fogékonyság a fertőzésekre
- csökkent növekedés
- haj korai őszülése a normálnál kevesebb pigmenttel
- bőr sápadtsága
- neurológiai tünetek
A rézhiány vérvizsgálattal állapítható meg, ezért ha a fenti tünetek közül bármelyiket is észleljük, egyeztessünk háziorvosunkkal.
Rézhiány megelőzése
A rézhiány megelőzésének legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja, ha táplálkozásunk során biztosítjuk a megfelelő mennyiségű és minőségű réz bevitelét.
Rézben gazdag ételek közé tartoznak:
- marhamáj
- étcsokoládé
- napraforgómag, chia mag, szezámmag
- kesudió, mogyoró, mandula
- csicseriborsó, lencse, spárga
- mazsola
- avokadó
- quinoa
- kecskesajt
- kelkáposzta
- gomba
Ezeket az alapanyagokat változatosan felhasználhatjuk napi étkezéseink összeállításakor. Reggelire választhatunk mogyoróval, mandulával dúsított müzlit. A csicseriborsóból készíthetünk szendvicskrémet, a magokat pedig belekeverhetjük a salátánkba. Ebédre készíthetünk gombát, esetleg marhamájat. Figyeljünk oda, hogy változatos és tápanyagokban gazdag legyen az étkezésünk.
A réz megfelelő ételek fogyasztásával kiválóan pótolható, ezért a szakemberek nem javasolják, hogy saját döntésünk alapján réztartalmú étrendkiegészítőt szedjünk. Ha észleljük magunkon a hiánytüneteket, akkor egyeztessünk a háziorvosunkkal, aki csináltat egy vérvizsgálatot és amennyiben szükséges, akkor javasol számunkra megfelelő mennyiségű és minőségű étrendkiegészítőt.
Mindez azért nagyon fontos, mert a túl sok réz bevitele káros lehet. Réztartalmú ételek fogyasztásával nem igazán tudjuk túladagolni, de a nem megfelelően kiválasztott és adagolt étrendkiegészítő okozhat problémát. A réz túladagolásának tünetei közé tartoznak a hányinger, hányás és a hasmenés. Hosszabb ideig tartó túlzott rézbevitel akár vérszegénységet, illetve vesekárosodást is okozhat.