Fokhagyma és gyömbér – 7 okunk van rá, hogy miért érdemes együtt fogyasztani őket!

A fokhagyma és a gyömbér külön-külön is egészséges, együtt alkalmazva pedig szinte legyőzhetetlen párost alkotnak. Mutatom, hogy miért!

Ma már nem csupán a népi gyógyászat kedvelői ismerik el a fokhagyma és a gyömbér egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait. Magas antioxidáns tartalmuk, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén hatékonyan segíthetnek megőrizni egészségünket.

Mi a helyzet, ha együttesen alkalmazzuk őket?

A pozitív hatás természetesen fokozódik, amire a téli szeles-hűvös időben szükségünk is lehet.

Ismerjük meg tehát azt a 7 okot, ami miatt érdemes kombinálnunk a fokhagyma és a gyömbér pozitív élettani hatásait.

1.Csökkentik a gyulladást!

Mind a fokhagyma, mind pedig a gyömbér ismert arról, hogy hatékonyan csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladások mértékét. Bár a gyulladásos reakciók nem minden esetben jelentenek rosszat, hiszen a szervezet ilyen formában is védekezik a kórokozókkal szemben, a hosszan tartó, krónikus gyulladás azonban mégis számos veszélyt rejt magában (megnöveli például a szív- és érrendszeri-, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát).

2.Védelmet nyújthatnak a sejtkárosodás ellen!

Számos vizsgálat készült, amely során vizsgálták a fokhagyma és a gyömbér oxidatív stresszel kapcsolatos hatásait. Embereket és rágcsálókat egyaránt megfigyeltek, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a fokhagyma és a gyömbér segíthet csökkenteni az oxidatív stressz markereit, és elősegítheti az antioxidánsok védő hatását.

3.Jótékony hatással lehetnek a kognitív egészségre!

A szakemberek megállapították, hogy mind a fokhagyma, mind pedig a gyömbér rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet az agy állapotára. A fokhagymában és a gyömbérben található értékes összetevők ugyanis javíthatják a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint segíthetnek megelőzni a neurodegeneratív betegségeket. 

4.Csökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát!

A szakemberek által készített tanulmányok kimutatták, hogy a fokhagyma és a gyömbér erős szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a szívbetegségek bizonyos kockázati tényezőit, beleértve:

  • emelkedett vérnyomást
  • magas koleszterint
  • magas vércukorszintet

Fontos, hogy amennyiben rendszeresen gyógyszert szedünk, akkor a fokhagyma-gyömbér rendszeres fogyasztásáról tájékoztassuk kezelőorvosunkat, mert előfordulhat, hogy némelyik gyógyszer hatását befolyásolják.


5.Segítségünkre lehet cukorbetegség esetén!

A fokhagyma és a gyömbér segíthet csökkenteni a vércukorszintet, így természetes segítség lehet cukorbetegek számára. Egy 2020-as vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek vettek részt. A 103 résztvevő közül azoknál, akik 1,2 gramm gyömbér-kiegészítőt kaptak 90 napon keresztül, nagyobb mértékben csökkent a vércukorszint és az összkoleszterinszint, mint azok esetében, akik placebót szedtek.

Tanulmányok szerint a fokhagyma, illetve a fokhagymakiegészítők is hatékonynak bizonyultak cukorbetegség esetén. Egy 2017-es áttekintés kilenc kiváló minőségű tanulmányt tartalmazott, amelyekben a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek napi 0,05–1,5 grammos fokhagyma-kiegészítőket adtak. Azoknál a résztvevőknél, akik részesültek ebben a kezelésben szignifikánsan csökkent a vércukorszint és a vérzsírszint.

6.Segíthetnek megelőzni a daganatos megbetegedéseket!

Egyes szakértők azt gondolják, hogy a fokhagymában és gyömbérben gazdag étrend segíthet bizonyos ráktípusok ellen. Ennek oka lehet a gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületek koncentrációja, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Míg a fokhagymát a vastagbél-, a mell-, a tüdő- és a gyomorrák kockázatának csökkentésével, addig a gyömbért a hasnyálmirigy-, a prosztata- és a mellrák kockázatának csökkentésével hozták összefüggésbe.

7.Támogatják az immunrendszert!

A fokhagyma és a gyömbér erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns, vírusellenes és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért ha rendszeresen az étrendünk részévé tesszük őket, illetve étrend-kiegészítő formájában fogyasztjuk, akkor támogathatjuk immunrendszerünket.

Ha szeretnénk élvezi a fokhagyma és a gyömbér pozitív élettani hatásait, de nem szeretjük az ízüket, vagy nem tudjuk beszerezni őket, akkor választhatjuk helyettük a Mannavita étrend-kiegészítőket. A KURKUNEX étrend-kiegészítő a gyömbéren kívül még tartalmaz kurkuma kivonatot is, ami szintén egy nagyon erős gyulladáscsökkentő vegyület, a Crystal fokhagyma kapszula segítségével pedig úgy élvezhetjük a fokhagyma egészségvédő hatását, hogy aggódnunk kellene a kellemetlen szájszag vagy a gyomorégés miatt. Mindkét étrend-kiegészítő megtalálható a MANNAVITA webáruházban.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/garlic-and-ginger-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger 
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic 

 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute