Ma már szinte mindenki tudja, hogy a zöld színű zöldségek, mint például a brokkoli és a spenót rendkívül egészségesek. Rengeteg bennük a rost, a vitamin és az ásványi anyag, de mindezeken felül tartalmaznak még antioxidánsokat is. Az alfa-liponsav is ezek közé az antioxidánsok közé tartozik.
Mi az antioxidánsok szerepe? Miért fontosak?
Az antioxidánsoknak számos pozitív hatása van szervezetünk működésére. Többek között segítenek megelőzni a daganatos betegségeket, a szív- és érrendszeri betegségeket, a szervezet idő előtti megöregedését, valamint segítenek leküzdeni a depressziót és a szervezetben fellépő gyulladásokat.
Az alfa-liponsav hatása szervezetünkre
Az alfa-liponsav (ALA) is ezek közé az értékes antioxidánsok közé tartozik, szerepe elsősorban az inzulinérzékenység javításában, valamint a cukorbetegség megelőzésében kiemelkedő. Mindezek mellett segít csillapítani a szervezetben lévő gyulladásokat, illetve hozzájárul az öregedési folyamatok lelassításához.
Az emberi szervezet kis mértékben képes arra, hogy előállítsa az alfa-liponsavat, de egészséges és változatos táplálkozással könnyedén gondoskodhatunk a megfelelő szintjéről. Alfa-liponsavban gazdag élelmiszerek közé tartoznak például a zöld színű zöldségek és a burgonya.
A többi antioxidánshoz hasonlóan az alfa-liponsav is segít lassítani a sejtkárosodás, ami felelőssé tehető számos súlyos betegség, mint például a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rákos megbetegedések kialakulásáért. Mindezeken felül segít helyreállítani a szervezet általános vitaminszintjét, köztük a C- és E-vitamin szintjét, valamint segíti a szervezetet a szénhidrátmolekulák megemésztésében és hasznosításában, miközben hasznosítható energiává alakítja őket.
Az alfa-liponsav egyedülálló abban a tekintetben, hogy vízben és zsírban is egyaránt oldódik, nem úgy, mint például a B-, az A-, a C- vagy az E-vitamin.
További fontos jellemzője, hogy egyes tanulmányok szerint képes megkötni a szervezetbe kerülő fémeket, toxinokat, amelyek a vízen, a levegőn, a kozmetikai és takarítószereken, valamint a szennyezett élelmiszereken keresztül jutnak be a véráramba.
Az alfa-liponsav egészségügyi hatásai
Küzd a cukorbetegség kialakulása és a cukorbetegség hatásai ellen
Mivel az alfa-liponsav képes megvédeni a hormontermelésben részt vevő sejteket és idegsejteket, az egyik előnye, hogy védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen. Ezen felül az ALA segíthet javítani az inzulinérzékenységet, csökkentheti a vércukorszintet és védelmet nyújthat a metabolikus szindróma ellen.
Az alfa-liponsavat a szakemberek javasolják cukorbetegség során fellépő idegkárosodás okozta szövődmények és tünetek enyhítésére, beleértve a lábak és karok zsibbadását, szív- és érrendszeri problémákat, szemmel kapcsolatos rendellenességeket, fájdalmat és duzzanatot. Azok az emberek, akik a perifériás neuropátiát a cukorbetegség mellékhatásaként élik meg, megkönnyebbülhetnek a fájdalomtól, égő érzéstől, viszketéstől, bizsergéstől és zsibbadástól az ALA használatával.
Az alfa-liponsav-kiegészítés fő előnye cukorbetegeknél a szívet érintő neuropátiás szövődmények kockázatának csökkenése, mivel a cukorbetegek körülbelül 25 %-ában szív- és érrendszeri autonóm neuropátia (CAN) alakul ki, melynek tünetei a csökkent/változékony pulzusszám.
Megőrzi a szem egészségét
Az oxidatív stressz károsíthatja a szem idegeit, és látási problémákat okozhat, különösen cukorbetegeknél vagy idősebb felnőtteknél. Az alfa-liponsavat sikeresen alkalmazták a szemmel kapcsolatos rendellenességek tüneteinek, például látásvesztés, makuladegeneráció, retina károsodás, szürkehályog, glaukóma és Wilson-kór kezelésére.
Az alfa-liponsavat a szem védelme érdekében érdemes még kiegészíteni még krill olajjal, halolajjal, a feketeáfonyalével, feketeberkenyelével és goji bogyóból készített gyümölcslével.
Megakadályozza a memóriavesztést és a kognitív hanyatlást
Szakemberek úgy gondolják, hogy a színes táplálkozás jelentős szerepet tölt be az agy védelmében. A színes táplálkozás lényege, hogy lehetőleg minél több színű ételt fogyasszunk a mindennapjaink során, így biztosítva a változatos, tápanyagokban gazdag étkezést. Válogassunk a színes gyümölcsökből és zöldségekből, együnk naponta többször keveset azért, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a gyümölcsöket elsősorban délelőtt fogyasszunk, mert az este elfogyasztott gyümölcs erjedése kellemetlen panaszokat okozhat.
A szakemberek szerint ezek a színes ételek rendkívül sok antioxidánst, köztük alfa-liponsavat is tartalmaznak, ezért szerepük lehet az idegsejtkárosodás, a memóriavesztés és a kognitív működésben fellépő zavarok megelőzésében. Véleményük szerint az ALA könnyen behatol az agyba, áthalad a vér-agy gáton, ahol megvédheti a finom agyat és idegszöveteket. Az agyvérzés és más agyi problémák, köztük a demencia megelőzésére is használják idősebb felnőtteknél.
Az alfa-liponsav forrásai
Az egyes élelmiszerek alfa-liponsav-tartalma jelentős mértékben függ attól, hogy hol termesztették az adott növényt, milyen volt a talaj minősége, milyen frissen fogyasztjuk, és hogyan készítjük el. Mégis a szakemberek úgy gondolják, hogy az alábbi alapanyagok segítségünkre lehetnek a megfelelő mennyiség pótlásában.
Alfa-liponsavban gazdag élelmiszerek:
- brokkoli
- spenót
- vörös hús
- belsőségek, mint a marha- vagy csirkemáj, szív és vese
- kelbimbó
- paradicsom
- borsó
- sörélesztő
- cékla
- sárgarépa
Az alfa-liponsav étrend-kiegészítőkben is megtalálható, ezért ha úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk napi étkezéseink során magunkhoz venni, akkor választhatjuk például a Hepadex gyógynövény kivonatot, amely gyógynövény kivonatokat, kolint és NAC-ot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Rendszeres szedése ajánlott cukorbetegség, gyenge májfunkciók, pajzsmirigy alulműködés, elzsírosodott máj, valamint májzsugorodás esetén.
Meglévő cukorbetegség esetén ajánlott étrend-kiegészítők közé tartozik a Feketeberkenyelé, a Moringa őrlemény, valamint az IMUNEX kapszula. Ezekről az étrend-kiegészítőkről, a nevükre kattintva, még több információ található a Mannavita webáruház oldalán.