A kaempferol jótékony hatásai és természetes forrásai

A kaempferolban bővelkedő élelmiszerek könnyedén hozzáférhetőek, és számos módon védhetik az egészségünket. Ebben a bejegyzésben ezekről tudhatunk meg többet!

Kaempferolban gazdag paradicsomot fogyasztó nő. A kaempferol jótékony hatásai és természetes forrásai

Mi az a kaempferol?

A kaempferol egy számos növényben természetesen előforduló flavonoid vegyület, így könnyedén a változatos étrend részévé tehetjük és megtapasztalhatjuk egészségügyi előnyeit. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a kaempferol számos módon támogathatja az egészségünket, beleértve a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer védelmét is. A kaempferol egy rendkívül erőteljes, és sokoldalúan alkalmazható természetes vegyület, így nem véletlen, hogy népszerűsége egyre nő mind a kutatók, mind pedig az egészségtudatos fogyasztók körében. Lássuk, hogy mik a kaempferol főbb, tudományos vizsgálatokkal igazolt egészségügyi előnyei!


A kaempferolban gazdag étrend jótékony hatásai

Antioxidáns tulajdonság

A kaempferol egy erős antioxidáns, így segíthet megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól. Ez segíthet csökkenteni az olyan krónikus, sokakat érintő betegségek kockázatát, mint például a cukorbetegség, egyes szív- és érrendszeri panaszok, valamint egyes rákos megbetegedések.

Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladások szervezetünk természetes válaszreakciói a különböző sérülésekre illetve fertőzésekre. Azonban a krónikus, hosszú ideig fennálló gyulladások számos egészségügyi probléma kialakulásához járulhatnak hozzá. A kaempferolról kimutatták, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír, ami segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, illetve jelentős szerepet játszhat azok kezelésében is.

A szív- és érrendszer egészségének megőrzése

Vizsgálatok szerint a kaempferol számos módon védheti a szív- és érrendszer egészségét, hiszen többek között csökkentheti a magas vérnyomást, javíthatja a vérkeringést, és gátolhatja a vérrögök képződését is. A kaempferolban gazdag étrend így segíthet csökkenteni az érelmeszesedés, a szívroham, a stroke, és más súlyos betegségek kockázatát.

Neuroprotektív hatás

Kimutatták, hogy a kaempferol jelentős neuroprotektív hatással is rendelkezik, ami segíthet csökkenteni az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatát, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, illetve szerepet játszhat ezek hatékony kezelésében is.

Rákellenes tulajdonságok

Egyes beszámolók szerint a kaempferol rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, és segíthet megelőzni bizonyos ráktípusok kialakulását és terjedését is. A kaempferol rákellenes hatásait jelenleg is több tanulmány vizsgálja.

A kaempferol legkiválóbb természetes forrásai

Tea

A zöld tea, a fekete tea és a yerba mate tea köztudottan gazdagok jótékony egészségvédő vegyületekben, ezek közé tartozik a kaempferol is. A kaempferol bevitelének fokozására ezek közül a yerba mate tea a legjobb választás, hiszen magasabb koncentrációban tartalmaz kaempferolt, mint a zöld tea vagy a fekete tea. 

Ajánlott termék: Aguamate Organic Mate Tea

Brokkoli

A brokkoli talán nem a legnépszerűbb zöldség, fogyasztásával azonban számos tápanyag és egészségvédő vegyület beviteléről gondoskodhatunk. A brokkoli remek forrása például a szulforafán kéntartalmú vegyületnek, a rostoknak, a C-vitaminnak és a kaempferolnak is, így rendszeres fogyasztásának számos egészségvédő hatást köszönhetünk. 

Kelkáposzta

A brokkoli rokona, a kelkáposzta az elmúlt években nagy népszerűségnek örvend, így préselve, porként, sőt, még ropogós chipsként is találkozhatunk vele a boltok polcain. Nem csak kaempferolban, de más hasznos vegyületekben, például K-vitaminban és kalciumban is gazdag, így ha tehetjük, fogyasszuk rendszeresen.

Szőlő

A szőlő, illetve a belőle készült termékek, mint például a vörösbor és a szőlőlé a kaempferol gazdag forrásai, illetve beszámolók szerint még a szőlőmagolaj is tartalmaz némi kaempferolt. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás negatív egészségügyi hatásokkal járhat, így nem ajánlott a borra hagyatkozni a kaempferol fő beviteli forrásaként. Ehelyett fogyasszunk friss szőlőt, vagy a kaempferolt nagyobb mennyiségben tartalmazó szőlőhéj- vagy szőlőmagőrleményt.

Ajánlott termék: Viniseera Kékszőlőmag Mikroőrlemény

Paradicsom

A hazánkban is népszerű paradicsom rendkívül gazdag jótékony vegyületekben, ezek közé tartozik például a likopin és a kaempferol is. Az erőteljesebb hatás érdekében fogyasszunk paradicsomlevet, vagy pürét. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

​​https://examine.com/kaempferol/

https://examine.com/foods/yerba-mate/

https://examine.com/grape-seed-extract/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21428901/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33400462/

https://www.mdpi.com/1422-0067/23/23/150

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/

Fotó: Roman Odintsov

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 848 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute